Blogi

Blogissa kuvaamme arkeamme opettajina, nepsy-valmentajina, äiteinä, vaimoina, ystävinä. Positiivista pohdintaa ja elämän ihmettelyä, opettamiseen ja oppimiseen liittyvää asiaa sekä hyvinvoinnin vaalimista.

Paras kesä ikinä

Selvisimme kuin selvisimmekin kunnialla reilusta kahdesta lähiopetusviikosta. Ihania jälleennäkemisiä koulun pihalla aamuisin ja hymyilevät suut. Lapset olivat selvästi odottaneet toistensa tapaamista ja yhteisiä touhuja. Oppilaiden kärsivällisyys ja jaksaminen oli koetuksella ja motivoituminen koulutyöskentelyyn ajoittain todella vaikeaa. Retkeilimme, leikimme, juhlimme, tutkimme luontoa ja kesän tuloa. Tunti tunnilta ja päivä päivältä olimme lähempänä kesälomaa ja uusia tuulia.

Viimein koitti se kauan odotettu todistustenjakopäivä. Pian saimme kuitenkin huomata, että kaikille lapsille se ei ollutkaan pelkkää iloa. Jotkut lapset ahdistuivat suunnattomasti, kun tuli kotiinlähdön aika. Joissain tapauksissa koulun arki on niin kannatteleva voima, jota ilman lapsen on vaikea selvitä. Heitä pelottaa tuleva kesä ja turvattomuus. Koulumaailman vahva struktuuri ja asioiden ennakoiminen tuo lapsille turvaa. Jo heti aamusta he tietävät missä järjestyksessä asiat päivän aikana tapahtuvat. Tällainen ennakointi on mahdollista toteuttaa myös kotioloissa. Toivottavasti vanhemmat tekevät niin, mikäli huomaavat oman lapsensa sitä tarvitsevan. Ennakoimisella voidaan välttyä monilta epäselviltä ja ikäviltä tilanteilta.

Miten voimme tehdä tästä kesästä parhaan kesän ikinä? Meille jokaisellehan se tarkoittaa eri asioita. Turvallisuus, luottamus ja hyväksytyksi tuleminen lienevät itsestäänselviä toiveita.Toivottavasti ihan jokainen saa niitä kokea. Meille se tarkoittaa itsensä kuuntelemista, hyvinvoinnin vaalimista sekä haaveiden tavoittelua.

Innolla odotamme alkavaa kesää. Meille se tarkoittaa muutakin kuin pelkkää lomailua. Oppiko Oy:n ensimmäinen kesä on meille mahdollisuus, ja aika näyttää kuinka pitkälle se vie. Olemme intoa täynnä, joten ottakaa rohkeasti yhteyttä!

“ Maailma on kaunis ja hyvää elää sille,
jolla on aikaa ja tilaa unelmille.
Ja mielen vapaus ja mielen vapaus.

On vapautta kuunnella metsän huminoita,
kun aamuinen aurinko kuultaa kallioita.
Ja elää elämäänsä ja elää elämäänsä.

On vapautta valvoa kesäisiä öitä
ja katsella hiljaisen haavan värinöitä
ja elää elämäänsä ja elää elämäänsä.

Maailma on kaunis ja hyvä elää sille,
jolla on aikaa ja tilaa unelmille.
Ja mielen vapaus ja mielen vapaus.

On vapautta istua iltaa yksinänsä
ja tuntea, tutkia omaa sisintänsä.
Ja elää elämäänsä ja elää elämäänsä.

On vapautta vaistota viesti suuremmasta
ja olla kuin kaikua aina jatkuvasta.
Ja elää elämäänsä ja elää elämäänsä.

Maailma on kaunis ja hyvä elää sille,
jolla on aikaa ja tilaa unelmille.
Ja mielen vapaus ja mielen vapaus.”

-Vexi Salmi-

Eelis Hämäläinen: Maailma on kaunis (Youtube)

Uutta kohti!

Tästä se nyt lähtee, matkamme yrittäjinä. Olemme iloisia siitä, että yrityksemme on perustettu juuri nyt. Juuri nyt sen vuoksi, että koemme lasten ja nuorten tarvitsevan meitä tällä hetkellä enemmän kuin koskaan.

Korona on vallannut maailman ja tuonut mukanaan epävarmuutta ja pelkoa. Kukaan meistä ei tiedä mitä kohti olemme kulkemassa. Maailmanlaajuisesti meillä on tuntematon uhka, jonka edessä rimpuilemme etsien oikeaa suuntaa. Suuntaa, johon kenelläkään ei ole oikeaa vastausta. Kaikki on kokeilua ja testausta. Seuraava vaihe on katsoa mikä vaikutus koronan leviämiseen on perusopetuksen koulujen avaamisella. Terveys ja turvallisuus edellä mennään, mutta kuinka pitkälle se on mahdollista. Se jää nähtäväksi!

Koulunkäynti on hoidettu etäopetuksena 19.3.2020 alkaen. Niin tässä kuin kaikissa muissakin asioissa on kolikolla kaksi puolta. Pakon edessä on opittu uusia tapoja tehdä töitä ja opiskella. Monelle lapselle tai nuorelle se on sopinut , osalle taas ei. Syyt tähän voivat olla monenlaisia. Tällaisia syitä voivat olla muun muassa oppimisvaikeudet, kuormittava perhetilanne, liian vähäinen oppimisen tuki, tietotekniset ongelmat jne. Myös tarkkaavuuden ja omantoiminnaohjauksen vaikeudet saavat helposti arjen hajoamaan, kun normiolojen aikataulu on ympäriltä kadonnut. Yhtäkkiä voikin olla vaikea nousta sängystä, syödä, saati huolehtia itsenäisesti koulutehtävistä. Kotien tuki vaihtelee suuresti, joten lapset ja nuoret ovat olleet hyvin eriarvoisessa asemassa etäopetuksen aikana. Vastuu opetuksesta on opettajalla, mutta kohtaamiseen ei samalla tavalla ole ollut mahdollisuuksia.

Peruskouluissa palataan lähiopetukseen 14.5.2020 alkaen. Tämä aiheuttaa paljon ristiriitaisia ajatuksia niin oppilaissa, opettajissa kuin vanhemmissakin. Joka tapauksessa ennen kesäloman alkua meillä on kaksitoista päivää aikaa kohdata oppilaat ja pohtia tarvittavia jatkotoimia. Tavoitteemme on varmistaa, että kaikki voivat hyvin!

Alakoulun luokanopettajana ja erityisluokanopettajana meillä on vahva pedagoginen osaaminen alakoulussa opetettavissa oppiaineissa. Ratkaisukeskeisinä neuropsykiatrisina valmentajina meillä on vahva näkemys siitä miten tuetaan muihin elämän osa-alueisiin liittyviä pulmia.

Mikäli koet, että sinä, lapsesi tai joku muu läheisesi kaipaa apuamme, niin olethan yhteydessä!

Apulannan sanoin:

“Kaikki loputon kauneus
kaikki järjettömyys
kaikki ruoskivat toiveet
kaikki päättämättömyys
ovat lopulta tarkoituksen palasia
osa arvoitusta
ja osa totuutta”

Apulanta: Valot pimeyksien reunoilla (Youtube)